Skip to main content

Info a aktuality z našeho pivovaru a palírny

Příjem vyzrálého ovoce

27. září 2024

Pěstitelská sezóna 2024/2025.

Příjem vyzrálých švestek a hrušek byl zastaven z důvodu nízké úrody u pěstitelů. Od 30.8. zahajujeme příjem vyzrálých jablek.

Začátek sezóny velice často provází naštvaní pěstitelé, kteří svou úrodu sklidí příliš brzy a přivezou k nám nezralé ovoce.  Z nevyzrálého ovoce dobrý ovocný destilát vypálit neumíme! Přikládáme proto jednoduchý návod jak zralost poznat.

Jak poznám zralé ovoce?

Zralá hruška je žlutá, měkká a lze do ní bez většího odporu vtlačit palec po konec nehtu. To že hruška spadne ze stromu, neznamená, že je automaticky zralá. Zralá hruška takzvaně teče, tedy když vidíme suché pytle plné hrušek, bude asi něco špatně. Nezralé ovoce je trpké, nevyslazené a do pálenky nepatří. Letos ovoce prostě padá, ať už větrem, suchem nebo velikým vedrem. Spadlé ovoce pod stromem dojde, ale u nás v kvasné nádrži už ne.

Zralá švestka je modrá a především měkká, po rozloupnutí, které musí jít velice snadno, je dužina žlutá až oranžová. Chuť švestky nesmí být nakyslá. Neexistuje strom, na kterém dokáží dozrát švestky najednou, proto když "omlátíte" švestky najednou, bude polovina švestek nezralých.

Zralá jablka snad pozná každý. Jsou hezky vybarvená a v chuti je cítit sladkost. Zelený padák patří do výkupu a ne do pálenky. Pozor na trávu a větévky, často se lepí na jablka, když se sbírají za mokra.

Zralá hruška Nezralá hruška Zralá švestka Nezralá švestka Zralá jablka Nezralá jablka

Provozní doba

Jak máme otevřeno?

Pěstitelská palírna

Příjem ovoce

Pá 14:00 - 18:00
So-Ne 10:00 - 18:00

Minipivovar

Prodej sudového a lahvového piva

Pá 14:00 - 18:00
So-Ne 10:00 - 18:00

Pivovarský stánek

Čepovaní piva a občerstvení opět zahájíme v květnu 2025.

Zavřeno

©  Jaroslav Kutílek. All rights reserved.

Powered by YOOtheme.

Kutílkova

Žlebské Chvalovice

Adresa


Žlebské Chvalovice 88
538 43 pošta Třemošnice

Telefon


  • 737 337 555